Co zrobić z choinką po świętach? Rozwiązania zero waste

2019-01-07
Co zrobić z choinką po świętach? Rozwiązania zero wasteDzięki bogatym właściwościom surowce pozyskiwane z drzew iglastych mają szerokie zastosowanie. Mogą być stosowane w przeziębieniach, bólach mięśni i stawów, artretyzmie i przy bólach reumatycznych. Możesz korzystać z dobrodziejstwa lasu i samodzielnie przygotować np. maść na bolące mięśnie i stawy. 

Iglaki mają więcej witaminy C niż cytrusy. Dodatkowo mają właściwości przeciwbakteryjne,silnie  antyseptyczne, odkrztuśne, rozkurczowe, rozgrzewające i udrażniają drogi oddechowe. Najcenniejsze są pączki, ale bez obaw możesz użyć gałązek świerkowych, jodłowych bądź sosnowych. Z szacunku do tego, co żywe nie pozwól, by Twoja choinka skończyła życie na śmietniku. Na śmietnik nie wyrzucaj nawet sztucznej choinki, ponieważ polimery, z których wytwarzane są sztuczne choinki nie podlegają recyklingowi – choinka sztuczna niech zostanie z Tobą jak najdłużej.

Jak wykorzystać żywą choinkę po świętach?

Jeśli masz drzewko świerkowe, sosnowe bądź jodłowe, poobrywaj gałązki i potnij nożyczkami. Możesz je nawet krótko je zblendować. Przetwory, które przygotujesz z tego surowca są bogate w olejki eteryczne Wykazują właściwości przeciwbakteryjne i wykrztuśne, a także regenerujące i napotne. Choinkowe produkty świetnie spisują się zimową porą.

Produkty, które możesz zrobić z iglaków:

1.       Leśna maść
Drzewa iglaste zawierają cenne olejki eteryczne. Możesz przygotować z nich maść, którą użyjesz w przypadku migreny, na bóle mięśni i stawów bądź na klatkę piersiową i plecy w przypadku przeziębienia. Gałązki umieść w słoiku i zalej olejem (np. kokosowym bądź ryżowym) 2-3 centymetry powyżej poziomu gałązek. Maść podgrzewaj przez około 8 godzin w temperaturze nieprzekraczającej 60 stopni Celsjusza (możesz użyć garnuszka bądź piekarnika). Jeśli nie chcesz podgrzewać maści, pozostaw ją na 2-3 tygodnie do zmacerowania.  

2.       Choinkowy ocet
Zbierz igliwie z choinki. Jeśli dysponujesz spirytusem bądź alkoholem do dezynfekcji, spryskaj nim igliwie. Przygotuj słoik i wypełnij go do 2/3 objętości igliwiem. Zalej wodą z cukrem (4-6 łyżek na litr wody). Słoik przykryj gazą bądź ściereczką i codziennie przemieszaj. Po około miesiącu odcedź ocet. Octu możesz używać do sałatki, do kąpieli, jako dezodorant.  

3.       Wywar leśny
Gałązki przez 30 minut gotuj na małym ogniu. Przecedź wywar i dodaj go do wanny. Kąpiele koją skórę, regenerują i zwalczają wolne rodniki. Kąpiel leśna pielęgnuje Twoją skórę i zapewni Ci bogate doznania aromaterapeutyczne.  

4.       Choinkowy peeling
Zblendowane igliwie połącz z solą morską i olejem (np. ze słodkich migdałów, z pestek winogron bądź ryżowym) w proporcjach 1:1:1. Z przyjemnością użyj peelingu podczas kąpieli.  

Jeśli kochasz leśne zapachy i chcesz mieć je zawsze pod ręką, wypróbuj olejek sosnowy i olejek świerkowy.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies . Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel