Jak zrobić marokańskie czarne mydło savon noir?
2017-05-08

Czarne mydło savon noir (zwane również jako beldi soap) wywodzi się z tradycji syryjskich i marokańskich Hammam. To wyjątkowe mydło o mazistej konsystencji składa się wyłącznie ze zmydlonej oliwy z oliwek i pasty z czarnych oliwek. To właśnie tak wyjątkowemu składowi mydło zawdzięcza swe właściwości. Savon noir w duecie z rękawicą kessa pozbawia skórę całej warstwy obumarłych komórek naskórka. Skóra pozostaje aksamitna i jedwabiście gładka.
Czarne mydło marokańskie ma właściwości gomażujące, dzięki którym rozpuszcza martwy naskórek w podobny sposób jak peeling enzymatyczny. Skóra zatem nie pozostaje podrażniona i wysuszona, jak to może mieć miejsce po peelingu mechanicznym. Oliwa z oliwek dogłębnie nawilża oczyszczoną skórę i sprawia, że czarne mydło ma właściwości przeciwstarzeniowe, pozwalając na dłużej zachować młody i zdrowy wygląd.


Jak zrobić savon noir?
Do wykonania czarnego mydła savon noir potrzebujesz:
- 400 g oliwy z oliwek extra virgin
- 134 g odsączonych czarnych oliwek
Opcjonalnie możesz użyć:
- 12 g olejku eukaliptusowego, który zapewni właściwości antseptyczne
- 0,7 g olejku rozmarynowego o dodatkowych właściwościach antyseptycznych i wspomagających leczenie niedoskonałości skórnych
- 4,5 g mielonych pestek oliwek - zapewnią dodatkowe działanie peelingujące
- 0,3 g naturalnej witaminy E, która zapewni lekkie działanie konserwujące
Do wykonania ługu potrzebujesz:
- 224 g wody destylowanej
- 75 g wodorotlenku potasu

Przygotowanie:
1. Oliwę z oliwek podgrzej w wolnowarze bądź w kąpieli wodnej do temperatury 70 stopni Celsjusza.
2. Czarne oliwki (bez pestek) zmiksuj. Pastę dodaj do podgrzanej oliwy i zmiksuj te składniki.

3. Do wody destylowanej dodaj wodorotlenek potasu. Ostudź ług do temperatury 60 stopni Celsjusza.
4. Ług (czyli wodę z wodorotlenkiem potasu) powoli dodawaj do podgrzanej oliwy. Powoli miksuj, zataczając koła, aby dokładnie połączyć ług z oliwą. Miksuj przez 20 sekund, zrób przerwę na przemieszanie i ponownie miksuj w ten sposób aż zauważysz, że mikstura tężeje. Gdy uzyskasz wystarczająco gęstą konsystencję, mieszaj masę mydlaną szpatułką.

5. Jeśli używasz wolnowaru, pozostaw w nim mydło na około 3 godziny, utrzymując temperaturę 60 stopni Celsjusza. Możesz również włożyć masę mydlaną do piekarnika podgrzewanego do 60 stopni Celsjusza. Mieszaj co pół godziny. Zauważysz, że mydło wchodzi w fazę żelową. Kontroluj pH. Gdy poziom pH opadnie do 9, mydło jest gotowe do użytku.
6. Do masy dodaj opcjonalne składniki: olejki eteryczne, pestki oliwki, witaminę E. Zrób to w temperaturze poniżej 60 stopni Celsjusza.
2. Czarne oliwki (bez pestek) zmiksuj. Pastę dodaj do podgrzanej oliwy i zmiksuj te składniki.

3. Do wody destylowanej dodaj wodorotlenek potasu. Ostudź ług do temperatury 60 stopni Celsjusza.
4. Ług (czyli wodę z wodorotlenkiem potasu) powoli dodawaj do podgrzanej oliwy. Powoli miksuj, zataczając koła, aby dokładnie połączyć ług z oliwą. Miksuj przez 20 sekund, zrób przerwę na przemieszanie i ponownie miksuj w ten sposób aż zauważysz, że mikstura tężeje. Gdy uzyskasz wystarczająco gęstą konsystencję, mieszaj masę mydlaną szpatułką.

5. Jeśli używasz wolnowaru, pozostaw w nim mydło na około 3 godziny, utrzymując temperaturę 60 stopni Celsjusza. Możesz również włożyć masę mydlaną do piekarnika podgrzewanego do 60 stopni Celsjusza. Mieszaj co pół godziny. Zauważysz, że mydło wchodzi w fazę żelową. Kontroluj pH. Gdy poziom pH opadnie do 9, mydło jest gotowe do użytku.
6. Do masy dodaj opcjonalne składniki: olejki eteryczne, pestki oliwki, witaminę E. Zrób to w temperaturze poniżej 60 stopni Celsjusza.
Sprawdź gotowe czarne mydła z oferty sklepu Gaj Oliwny.