Informacje o produkcie

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno (nigella sativa) 60 ml

  • Olejek z czarnuszki nazywany jest eliksirem młodości, gdyż w naturalny sposób regeneruje skórę dojrzałą, uelastycznia ją i wygładza zmarszczki. Ponadto niweluje łupież i przeciwdziała wypadaniu włosów.
Olej z czarnuszki tłoczony na zimno (nigella sativa) 60 ml
Producent: Beaute Marrakech
Ocena: 5/55.00 / 5 (7 opinii)
status_icon
Produkt w magazynie w małej ilości
28.00 / 1szt.
Kup 2.00 szt. i oszczędź 2.00%tip
Rabat 2.00% od 2.00 szt.
Rabat 3.00% od 3.00 szt.
Rabat 4.00% od 4.00 szt.
Rabat 5.00% od 5.00 szt.
Rabat 6.00% od 6.00 szt.
Rabat 7.00% od 7.00 szt.
Rabat 8.00% od 8.00 szt.
Rabat 9.00% od 9.00 szt.
Rabat 10.00% od 10.00 szt.
In stock
Dodaj do obserwowanych

Sprawdź dostępność produktu w naszych sklepach

Możesz kupić ten produkt a następnie odebrać go w jednym z naszych sklepów w Twojej okolicy. Sprawdź, w których punktach produkt jest dostępny. Sprawdź dostępność

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno

Olejek z czarnuszki nazywany jest eliksirem młodości, gdyż w naturalny sposób regeneruje skórę dojrzałą, uelastycznia ją i wygładza zmarszczki. To naturalny antyoksydant, który niszczy wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się skóry.

Czarnuszka siewna (Nigella sativa L.) – gatunek rośliny z rodziny jaskrowatych. Pochodzi z Europy Południowej i Azji Zachodniej. Roślina ta uprawiana jest w Syrii, Iraku, Egipcie, Indiach, Turcji oraz niektórych krajach Europy Środkowej. Jednak najwyższej jakości olej uzyskiwany jest z roślin rosnących na południu Egiptu z uwagi na specyficzne warunki klimatyczne i glebowe.

Olej nigella pozyskiwany jest z nasion czarnuszki (Nigella sativa). Charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu linolenowego (ponad 60%), nienasyconych kwasów tłuszczowych (aż do 84%), witaminy A i E oraz soli mineralnych. Zawiera również czynny związek (nigelon) o właściwościach przeciwalergicznych. Olej z czarnuszki jest tłoczony na zimno dzięki czemu zachowuje wszystkie substancje aktywne. Może być używany zarówno do picia, jak i do masażu. 

Olej z Czarnuszki zaleca się mieszać z innym olejem roślinnym, przez co zostaje zredukowany jego intensywny, ziołowy zapach.

Czarnuszka siewna była stosowana w medycynie starożytnej (Egipt), także w Turcji i w Azji. W medycynie arabskiej używana była w leczeniu nieżytu żołądka i jelit. W dzisiejszych czasach stosowana jest głównie jako przyprawa, popularna zwłaszcza w Bułgarii, Turcji, Indiach i Arabii.

Olej z czarnuszki siewnej (inaczej kminku czarnego)– zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas linolowy, kwas olejowy, kwas alfa-linolenowy, olejek eteryczny, witaminę E. Kwasy, oprócz udziału w produkcji prostaglandyn są regulatorem powstawania i wzrostu komórek. Niezbędne kwasy tłuszczowe intensywnie wspomagają hamowanie nadmiernej wrażliwości immunologicznej (alergie, świerzbiączka, astma), chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami, wspomagają regenerację organów, gojenie ran i tworzenie ścian naczyń krwionośnych. Pełnią istotną rolę w zachowaniu prawidłowej gospodarki lipidowej, w tym regulacji poziomu cholesterolu.

Oprócz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w oleju z czarnego kminku znajdują się również olejki eteryczne. Głównie są to: monoterpenole, goryczki i cyneol. Wartość olejków eterycznych także jest nieoceniona. Olejki bowiem wykazują silne działanie antybakteryjne i antyseptyczne, wspomagają rozszerzanie oskrzeli oraz produkcję mniej lepkiego śluzu w trakcie infekcji dróg oddechowych. Mogą być pożyteczne wskutek swego działania uśmierzającego ból, przeciwzapalnego i moczopędnego. Wspomagają również trawienie oraz regulację poziomu cukru we krwi.

W wielu krajach świata olej stosowany jest przy: infekcjach dróg oddechowych i zatok, różnego rodzaju opryszczkach, infekcjach dróg moczowych, grzybiczych zakażeniach skóry, błon śluzowych i jelit, zaburzeniach trawienia, nadkwasocie, chorobach wrzodowych, a także alergiach skórnych i pokarmowych, trądzikach i zaburzeniach hormonalnych. Olej z czarnuszki harmonizuje i wzmacnia układ immunologiczny oraz poprawia przemianę materii. Wykazuje również silne działanie antybiotyczne (antybakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybicze). Wspiera karmiące mamy w laktacji.

Zastosowanie zewnętrzne:

Szczególnie polecany do pielęgnacji skóry dotkniętej egzemą, łuszczycą czy trądzikiem.
Stanowi prawdziwy eliksir młodości o działaniu przeciwzmarszczkowym.

Olej z nigelli stosowany na włosy niweluje łupież oraz uporczywe swędzenie skóry głowy. Przeciwdziała ich wypadaniu.

Zastosowanie wewnętrzne:

W celach zdrowotnych przyjmować bezpośrednio 1 łyżeczkę oleju z czarnuszki 2 x dziennie przed posiłkiem, wpływa to korzystnie na układ odpornościowy, układ trawienny, obniża stężenie cukru we krwi, zapobiega miażdżycy i zawałom serca. 
Uznawany jest za jeden z najefektywniejszych antybiotyków środków przeciwzapalnych, antybakteryjnych i uodparniających. Zmniejsza kwasowość żołądka, leczy wzdęcia, nieświeży oddech, ułatwia trawienie i tranzyt jelitowy (zaparcia). Leczy stany zapalne i alergie.

Wskazania: dermatozy, wypryski, atopowowe zapalenie skóry, łuszczyca, zakażenia Candida, Cryptococcus i innymi grzybami chorobotwórczymi; trądzik ostry i przewlekły, choroby uczuleniowe, astma, przewlekłe i trudne do wyleczenia infekcje bakteryjne i grzybowe, nieżyt oskrzeli, tchawicy, krtani i gardła, kaszel, stany zapalne płuc, zapalenie i nieżyt zatok obocznych nosa, stany nieżytowe układu żółciowego, zastoje żółci, kamica zółciowa, przewlekłe nieżyty nosa, w tym alergiczne, skąpomocz, obrzęki, cukrzyca, biegunka, nieżyt przewodu pokarmowego, choroby pasożytnicze układu pokarmowego, płciowego i skóry, bóle różnego pochodzenia, zastoje żółci, choroba wrzodowa. Stosowany zewnętrznie chroni przed poparzeniem słonecznym i zapewnia piękny koloryt skóry, przyspiesza gojenie się ran i wygładza skórę, idealny do skóry suchej i wrażliwej.

INCI: Nigella Sativa Seed Oil

Przechowywać po otwarciu około 3-4 miesiące.

Opinie użytkowników
Ilość opinii: 7 Średnia ocena: 5.00
Ocena: Ocena: 5
Autor:
Uwielbiam ten olejek! Naprawde szybciej pomaga wyleczyc wszelkiego rodzaju wypryski, skaleczenia i super odzywia skore. Uzywalam go tez przy liszaju i przyspieszyl gojenie, teraz smaruje wyleczone miejsca tylko od czasu do czasu. Ladnie wygladza szorstkie rece , nawilza i nie jest tlusty. Ma dosc ostry, intensywny zapach ale po kilku minutach nie ma po nim sladu. Polecam!!!
Ocena: Ocena: 5
Autor:
Polecam dla każdego typu skóry. bardzo ładnie nawilża, szybko sie wchłania
Ocena: Ocena: 5
Autor:
Doskonały na niedoskonałości skóry, szybko się wchłania.
Ocena: Ocena: 5
Autor:
Cudowny! Nie podrażnia, pięknie pachnie, przyjemnie nawilża (nie natłuszcza!), pomaga w leczeniu wielu schorzeń (w moim przypadku trądzik różowaty i popękane naczynka). Warty zainwestowania :)
Ocena: Ocena: 5
Autor:
Najlepszy olej na wszelkie dolegliwości skórne, wypryski, azs, łuszczyca. Stosuję go u siebie i u syna - obydwoje mamy azs, po miesiącu codziennego stosowania skóra jest gładsza, szorstkie czerwone plamy robią się bledsze i praktycznie znikają. Polecam!
Ocena: Ocena: 5
Autor:
Bardzo polecam na tle grzybicy :)
Ocena: Ocena: 5
Autor:
Olejek bardzo pomógł mi przy alergii skórnej,której nie mogłam wyleczyć konwencjonalnymi lekami (nie chciałam stosować sterydów) Bardzo specyficzny zapach i smak (sprawdza się w sezonie jesienno/zimowym jako lek na przeziębienie) Ogólnie bardzo polecam !
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Zapytaj o produkt:

Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe.

E-mail:
To pole jest wymagane do złożenia zamówienia.
Pytanie:
To pole jest wymagane do złożenia zamówienia.
pola oznaczone - To pole jest wymagane do złożenia zamówienia. - są wymagane
Poleć ten produkt:

Jeżeli chcesz poinformować swojego znajomego o produkcie, który Twoim zdaniem może go zainteresować, skorzystaj z poniższego formularza.

Do:
To pole jest wymagane do złożenia zamówienia.
Możesz podać więcej adresów e-mail, rozdzielając je przecinkami
Podpis:
To pole jest wymagane do złożenia zamówienia.
Treść:
To pole jest wymagane do złożenia zamówienia.
pola oznaczone - To pole jest wymagane do złożenia zamówienia. - są wymagane
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies . Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel